П`ятниця, 26.04.2024, 02:24
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Розлучення - Сторінка 4 - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
Розлучення
ГостьДата: Четвер, 24.02.2011, 21:33 | Повідомлення # 46
Група: Гости





Добрий день! Чоловік і дружина розлучилися в червні 2006 року за рішенням суду, без майнового спору за позовом дружини. В позовній заяві вона пише, що з липня 2005 року вони проживають окремо, спільне господарство не ведеться, спільних дітей не мають... У жовні 2005 року чоловік придбав квартиру на своє ім'я і був зареєстрований в ній один. В грудні 2009 року склав заповіт на жінку, яка його доглядала. Помер 7 січня 2010 року. Похованням померлого займалася доглядальниця. Спадкоємиця (доглядальниця) згідно заповіту в шестимісячний термін подала заяву на отримання спадщини. В листопаді 2010 року вона прийняла спадщину. Колишня дружина в грудні 2010 року звернулася з позовом до суду дати їй 2 місяці для подання заяви на отримання спадщини, так як вона по причині хвороби не змогла звернутися вчасно, вказуючи, що вона являється його дружиною, і додає до заяви копію свідоцтва про одруження.
Спадкоємиця виступає як відповідач, а колишня дружина як позивач хоче відсудити 1/2 квартири. Спадкоємиця з позовом не згідна, так як по заповіту їй перейшло все майно і колишня дружина з'явилася майже після роковини смерті, про її існування взагалі ніхто не знав, померлий про неї не згадував. Вона навіть не знала, що його вже немає в живих...
Зі сторони відповідача є оригінали документів: рішення суду про розірвання шлюбу від 23.06.2006 р, документи на квартиру, документи по спадщині, а також свідки...
Зі сторони позивача є: оригінал довідки з лікарні про її хворобу
Свідоцтво про розірвання шлюбу жодна зі сторін не має, чи є це головним фактором, чи рішення суду достатньо?
Підкажіть яке рішення суду? Чи має право на спадщину колишня дружина?
 
ZlataДата: П`ятниця, 25.02.2011, 15:26 | Повідомлення # 47
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Добрий день! Чоловік і дружина розлучилися в червні 2006 року за рішенням суду, без майнового спору за позовом дружини. В позовній заяві вона пише, що з липня 2005 року вони проживають окремо, спільне господарство не ведеться, спільних дітей не мають... У жовні 2005 року чоловік придбав квартиру на своє ім'я і був зареєстрований в ній один. В грудні 2009 року склав заповіт на жінку, яка його доглядала. Помер 7 січня 2010 року. Похованням померлого займалася доглядальниця. Спадкоємиця (доглядальниця) згідно заповіту в шестимісячний термін подала заяву на отримання спадщини. В листопаді 2010 року вона прийняла спадщину. Колишня дружина в грудні 2010 року звернулася з позовом до суду дати їй 2 місяці для подання заяви на отримання спадщини, так як вона по причині хвороби не змогла звернутися вчасно, вказуючи, що вона являється його дружиною, і додає до заяви копію свідоцтва про одруження. Спадкоємиця виступає як відповідач, а колишня дружина як позивач хоче відсудити 1/2 квартири. Спадкоємиця з позовом не згідна, так як по заповіту їй перейшло все майно і колишня дружина з'явилася майже після роковини смерті, про її існування взагалі ніхто не знав, померлий про неї не згадував. Вона навіть не знала, що його вже немає в живих... Зі сторони відповідача є оригінали документів: рішення суду про розірвання шлюбу від 23.06.2006 р, документи на квартиру, документи по спадщині, а також свідки... Зі сторони позивача є: оригінал довідки з лікарні про її хворобу Свідоцтво про розірвання шлюбу жодна зі сторін не має, чи є це головним фактором, чи рішення суду достатньо? Підкажіть яке рішення суду? Чи має право на спадщину колишня дружина?

Рішення суду в Україні є обов'язковим для виконання, а тому розлучення набуває чинності з моменту набуття рішенням суду про це чинності. Тим більше, що з липня 2010 року таке свідоцтво взагалі не є обов'язковим.
Проте, виникає питання, якщо чоловік не оформляв свідоцтво та не ставив штамп у паспорт про розлучення, як йому вдалося придбати квартиру без згоди дружини (мається на увазі нотаріальне посвідчення). З'ясуйте цей момент перед судом.
Далі, позовна заява не є доказом окремого проживання подружжя. Більше того, відомості, зазаначені у позовній заяві як раз і підлягають доказуванню у судовому процесі. Тому зазначення у позовній заяві про окреме проживання можна вважати лише непрямим доказом. Варто залучати свідків для підтвердження цього факту.
За загальним правилом, суд може (зверніть увагу на оце "може", а не "зобов'язаний") визнати майно, набуте під час окремого проживання подружжя (мається на увазі таке проживання, що не має на меті подальшого возз'єднання), приватною власністю того із подружжя, хто його придбав.
Таким чином, Ваша мета
- довести факт окремого проживання подружжя на момент придбання квартири
- довести, що квартира була придбана на власні кошти чоловіка (а не, наприклад, гроші збиралися подружжям протягом певного часу, а він ними скористався на свій розсуд).
Якщо Ви зможете довести ці факти в суді, то питання про спадкування буде не актуальним, оскільки буде доведено, що квартира перебувала у приватній власності чоловіка і він нею розпорядився на свій розсуд. Якщо дружина не перебувала на його утриманні, то права на спадкування вона не має.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Субота, 26.02.2011, 11:38 | Повідомлення # 48
Група: Гости





спасибо большое...
 
ГостьДата: Субота, 12.03.2011, 19:51 | Повідомлення # 49
Група: Гости





Вітаю!
Ситуація. Рідні подарували нареченій на весілля авто. Але життя не склалося і вже на першому році спільного життя подружжя розлучається. Чи має чоловік право на це авто?
 
Tiger1974Дата: Неділя, 13.03.2011, 20:35 | Повідомлення # 50
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Вітаю! Ситуація. Рідні подарували нареченій на весілля авто. Але життя не склалося і вже на першому році спільного життя подружжя розлучається. Чи має чоловік право на це авто?

Доброго вечора!
Згідно з положеннями Сімейного кодексу України майно, набуте одним з подружжя за час шлюбу, але на підставі договору дарування є його особистою приватною власністю.
Таким чином, автомобіль є особистою приватною власністю нареченої.

 
ТамараДата: Четвер, 07.04.2011, 10:55 | Повідомлення # 51
Група: Гости





Доброго дня.
Прошу Вас допомоги в моїй ситуації.
Я розлучилася з чоловіком 5 років тому, без майнового спору. З двома дітьми 18 та 19 років переїхала в орендовану квартиру, і орендую її по цей час. Позов на аліменти я не подавала, колишній чоловік зараз проживає окремо у нашій квартирі, яка поділена на мене, колишн. чоловіка та дітей по 6 квадратних метрів на кожного.
5 років я сама оплачувала оренду квартири, навчання дітей та їх утримання, проте зараз сильно погіршилося здоров'я і я була змушена піти з посади, внаслідок чого моя зар-плата скоротилася удвічі. Зараз я ледве звожу кінці з кінцями, 90% зар-плати йде на оплату орендованого житла, на проживання та виплату навчання дітям не залишається фактично нічого.
Скажіть будь-ласка, чи можу я відсудити нашу квартиру у колишнього чоловіка так, щоб він там більше не проживав, а я переїхала туди назад з дітьми.
Чи зобовязаний колишній чоловік якось допомогати оплачувати навчання дітей (я взяла кредити на їх навчання), або компенсувати зараз те, що оплачувала я сама протягом цих років.
Дякую Вам, якщо потрібні будуть якісь деталі, питайте.
 
ZlataДата: Субота, 09.04.2011, 08:11 | Повідомлення # 52
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Тамара, доброго дня.
Quote (Тамара)
у нашій квартирі, яка поділена на мене, колишн. чоловіка та дітей по 6 квадратних метрів на кожного.

Чим цей поділ визначено, яким документом підтверджується?
Quote (Тамара)
Чи зобовязаний колишній чоловік якось допомогати оплачувати навчання дітей (я взяла кредити на їх навчання), або компенсувати зараз те, що оплачувала я сама протягом цих років.

Батьки (обидва) зобов'язані утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття (18 років) або до 23 років, якщо дитина продовжує навчання. До досягнення цього віку один з батьків (з ким проживає дитина) і навіть сама дитина може подати позовну заяву до суду про призначення аліментів. Правда, тут є одна умова: якщо батьки можуть надавати матеріальну допомогу...
За загальним правилом, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а за минулий час аліменти можуть бути присуджені, якщо той із бітьків, з ким проживає дитина подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з іншого колишнього подружжя, але не зміг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У такому разі суд може присудити аліменти і за минулий час, але не більше, ніж за 3 роки.
Quote (Тамара)
Скажіть будь-ласка, чи можу я відсудити нашу квартиру у колишнього чоловіка так, щоб він там більше не проживав, а я переїхала туди назад з дітьми.

В порядку, визначеному Сімейним кодексом, вже ні. Це означає, що переподілити квартиру в порядку поділу майна при розлученні ви вже не зможете. Але ви всі є співвласниками цієї квартири у рівних правах, а це означає, що ви можете повернутися туди і проживати там. При цьому, ваша з дітьми частка значно більше чоловікової! Подальше розпорядження квартирою відбуватиметься згідно цивільного законодавства. Відповідно до останнього, ви можете укласти будь-який договір між собою щодо цієї квартири: продати свої частки, обміняти тощо. У випадку присудження аліментів (особливо, якщо їх буде присуджено з урахуванням минулого часу) Ви можете запропонувати чоловікові звільнення від сплати присуджених аліментів взамін на його частку квартири. такий договір має укладатися нотаріально та пядлягає державні реєстрації.
Якщо виникли додаткові питання - питайте.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: П`ятниця, 13.05.2011, 12:07 | Повідомлення # 53
Група: Гости





Скажіть будь-ласка, чи можна зробити договір про поділ майна між подружжям у міського нотаріуса, якщо подружжя зареєстровані в області, будинок с землею теж в області, а магазин у місті?
 
Tiger1974Дата: Субота, 14.05.2011, 11:25 | Повідомлення # 54
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Скажіть будь-ласка, чи можна зробити договір про поділ майна між подружжям у міського нотаріуса, якщо подружжя зареєстровані в області, будинок с землею теж в області, а магазин у місті?

Нотаріальні дії вчиняються за місцем розташування нерухомого майна, тому Вам необхідно оформляти будинок із землею в області, а магазин у місті.
Бажаю вдачі!

 
ГостьДата: Неділя, 15.05.2011, 17:15 | Повідомлення # 55
Група: Гости





Доброго вечора)..дайте будь-ласка роз*яснення статті 362ЦК Україні..Дякую
 
Tiger1974Дата: Неділя, 15.05.2011, 19:30 | Повідомлення # 56
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго вечора)..дайте будь-ласка роз*яснення статті 362ЦК Україні..Дякую

Доброго вечора, Гость.
В статті 362 Цивільного Кодексу України йдеться про переважне право на купівлю частки у спільному майні, що визначається за кожним співласником, якщо один з них виявив бажання продати свою частку.
Наприклад, дві особи володіють будинком. При цьому, частка майна кожного з них виділена в натурі. Якщо одна особа вирішила продати свою частку спільного майна, вона спочатку повинна запропонувати її другій особі, яка володіє іншою часткою спільного майна, і лише при відмові цієї особи, може продати її комусь третьому.
Недотримання цієї вимоги тягне за собою можливість другої особи звернутись до суду з вимогою переведення на неї обов'язків та прав покупця. Термін позовної давності у даному випадку становить 1 рік.
Бажаю вдачі.

 
ГостьДата: Субота, 21.05.2011, 18:48 | Повідомлення # 57
Група: Гости





Доброго дня!Якщо квартира придбана в шлюбі,оформлена на дружину,чоловік там не приписаний,і не являється громадянином України.Чи може дружина її продати чи обміняти?Якщо ні,то що в такому випадку діяти?
 
ZlataДата: Вівторок, 24.05.2011, 21:58 | Повідомлення # 58
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня!Якщо квартира придбана в шлюбі,оформлена на дружину,чоловік там не приписаний,і не являється громадянином України.Чи може дружина її продати чи обміняти?Якщо ні,то що в такому випадку діяти?

Доброго вечора.
За загальним правилом, майно, набуте під час шлюбу, є спільною сумісною власністю подружжя. На факт спільності майна не впливає громадянство та прописка одного з подружжя. Тому розпорядитися квартирою, як об'єктом спільної сумісної власності, один із подружжя не може без згоди іншого.
Є шанс визнати придбану квартиру приватною власністю одного із подружжя, якщо довести, що подружжя фактично не вело спільного господарства та проживало окремо, коли була придбана ця квартира.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Середа, 01.06.2011, 17:53 | Повідомлення # 59
Група: Гости





доброго дня!питання такого роду:моя бабця переписала 25% хати на жінку яка мала за нею доглядати переписавши жінка поїхала за кордон.ЧИ МОЖНА ВІДСУДИТИ ЦЮ ЧАСТИНУ?ДЯКУЮ!
 
ZlataДата: Понеділок, 06.06.2011, 22:15 | Повідомлення # 60
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
доброго дня!питання такого роду:моя бабця переписала 25% хати на жінку яка мала за нею доглядати переписавши жінка поїхала за кордон.ЧИ МОЖНА ВІДСУДИТИ ЦЮ ЧАСТИНУ?ДЯКУЮ!

Доброго вечора.
На жаль, Ви не вказали таких деталей, як-то чи жива Ваша бабця та за яким договором частина хати була переписана на жінку-доглядальницю.
Якщо виходити з того, що було укладено договір довічного утримання, а бабця іще жива, то такий договір може бути розірваний за ініціативою бабусі у зв'язку із невиконанням жінкою своїх обов'язків за договором.
Якщо бабуся вже померла, а Ви є спадкоємицею, Ви можете, звичайно, звернутися до суду із проханням визнати цей договір недійсним, за тією підставою, що він був укладений під впливом обману (бабусі навмисно не повідомили, що жінка не зможе виконувати зобов'язання за договором через від'їзд).
Це в загальних рисах, якщо Вас цікавить більш конкретна відповідь - надайте більше інформації.


Подякувати за консультацію
 
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл