Субота, 20.04.2024, 16:31
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Батьки та діти: права та обов'язки - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Батьки та діти: права та обов'язки (Майнові та немайнові права та обов'язки)
Батьки та діти: права та обов'язки
ZlataДата: Четвер, 02.09.2010, 19:48 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Тут можна поставити питання щодо стягнення аліментів, виконання майнових обов'язків та здійснення немайнових прав, визначення місця проживання дитини тощо.

Подякувати за консультацію
 
ТаняДата: Четвер, 02.09.2010, 19:49 | Повідомлення # 2
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Статус: Offline
Добрий день.
Я розлучена, моїй дочці 4 роки, її батька 08.2010 р. позбавили батьківських прав. Тому вона повністю знаходиться на моєму утриманні.
Скажіть чи потрібно мені працювати ( стояти на біржі зайнятості) щоб отримувати соц. допомогу на дитину як мати одиночка, і який має бути її розмір?
 
ZlataДата: Четвер, 02.09.2010, 20:07 | Повідомлення # 3
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Таня, доброго дня!

Умови призначення і виплати державної допомоги на дітей одиноким матерям регулюються Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» від 27 грудня 2001р. N 1751.

Пунктом 33 вказаного Порядку передбачено, що відповідно до статті 18-1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", право на допомогу на дітей мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Таким чином, чинний Порядок не передбачає права на отримання допомоги на дітей одиноким матерям тим жінкам, діти яких народилися у шлюбі, хоча батько і був позбавлений згодом батьківських прав. Тобто, закон не відносить таких жінок до категорії «одинока матір». Очевидно, що при написанні цієї норми законодавець виходив з того факту, що при позбавленні особи батьківських прав, вона не звільняється від виконання своїх батьківських обов’язків, в тому числі з утримання своєї дитини.

Так, ч.2 ст. 166 Сімейного кодексу України визначає, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Таким чином, Ви маєте право подати до суду позовну заяву про стягнення аліментів з колишнього чоловіка на користь дитини.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Середа, 19.01.2011, 10:59 | Повідомлення # 4
Група: Гости





Якщо жінка подасть в суд на позбавлення батьківських прав чоловіка, то вона стає матір'ю-одиночкою?
 
ZlataДата: Четвер, 20.01.2011, 12:55 | Повідомлення # 5
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Якщо жінка подасть в суд на позбавлення батьківських прав чоловіка, то вона стає матір'ю-одиночкою?

Відповідь на дане питання не буде однозначною, оскільки залежатиме від того, з якою метою Ви цікавитесь.

Так, визначення поняття “одинокої матері” визначено у постанові Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду судами трудових спорів” від 06.11.92 р. N 9. Згідно з п. 9 цієї постанови одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

Поняття "одинока мати" також визначається п. 5 частини 12 ст. 10 Закону України "Про відпустки", що визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька. Отже, участь батька або інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої.

Відповідно до зазначеного, до категорії одинокої матері відносяться: жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, і жінка, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена).Зазначене визначення терміна “одинока мати” застосовується тільки для надання пільг і гарантій, встановлених трудовим законодавством щодо відпусток.

Тобто, якщо Вас цікавить статус такої жінки як робітника, то так, вона буде вважатися матір'ю одиночкою.

Але, якщо мова йде про надання державної допомоги матері-одиночці, то така жінка не буде вважатися матір'ю одиночкою. Більш конкретно з цього приводу, із роз'ясненнями чому так, итайте у попередньому пості.

Quote (Zlata)
Умови призначення і виплати державної допомоги на дітей одиноким матерям регулюються Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» від 27 грудня 2001р. N 1751. Пунктом 33 вказаного Порядку передбачено, що відповідно до статті 18-1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", право на допомогу на дітей мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію. Таким чином, чинний Порядок не передбачає права на отримання допомоги на дітей одиноким матерям тим жінкам, діти яких народилися у шлюбі, хоча батько і був позбавлений згодом батьківських прав. Тобто, закон не відносить таких жінок до категорії «одинока матір». Очевидно, що при написанні цієї норми законодавець виходив з того факту, що при позбавленні особи батьківських прав, вона не звільняється від виконання своїх батьківських обов’язків, в тому числі з утримання своєї дитини.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Четвер, 20.01.2011, 12:55 | Повідомлення # 6
Група: Гости





опавап

Додано (31.01.2011, 21:32)
---------------------------------------------
якщо я подаю на аліменти на батька то чи маю я право подати на позбавлення його батьківських прав?

 
ZlataДата: Четвер, 20.01.2011, 12:55 | Повідомлення # 7
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Сімейний кодекс України визначає, що батьки зобов'язані утримувати свою дитину до досягнення нею повноліття. Серед підстав, що звільняють батьків від обов'язку утримувати свою дитину кодекс називає лише одну: якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного зних і забезпечує повністю її потреби. Стаття 166 СК прямо визначає, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.
Таким чином, якщо Ви впевнені, що батько Вашої дитини своїми діями (або бездіяльністю) дійсно створив підстави для позбавлення його батьківських прав, Ви не втрачаєте право на аліменти на дитину.


Подякувати за консультацію
 
Tiger1974Дата: Четвер, 10.02.2011, 19:29 | Повідомлення # 8
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote
Я одинока мама(сину 1,3 роки) отримую соціальну допомогу, як одинока мама 239,70, і отримую по догляду за дитиною до 3-х років -273,89, разом в сумі виходить 600-620грн. До вагітності не працювала та не стояла в центрі зайнятості на обліку.. Чи маю я право отримувати допомогу як малозабезпечена? І чи правильно мені платять?? Які суми я повинна дійно отримувати??? І за якими нормативними документами???

Ваше питання неренесено. Дивіться відповідь на своє питання тут

 
ГостьДата: Понеділок, 11.04.2011, 11:59 | Повідомлення # 9
Група: Гости





Скажіть, будь ласка, моя жінка хоче позбавити мене батьківських прав, я розлучений з нею 1 рік, не пю, проживаємо в різних містах, через роботу не бачу дитини. Плачу аліменти щомісячно, заборгованості немає. чи може вона позбавити?
 
ZlataДата: Понеділок, 11.04.2011, 12:43 | Повідомлення # 10
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Скажіть, будь ласка, моя жінка хоче позбавити мене батьківських прав, я розлучений з нею 1 рік, не пю, проживаємо в різних містах, через роботу не бачу дитини. Плачу аліменти щомісячно, заборгованості немає. чи може вона позбавити?

Сімейний кодекс України передбачає вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав. Це випадки, коли батько або мати:
1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
3) жорстоко поводяться з дитиною;
4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.
Мабуть, мається на увазі за ухилення від виховання дитини, але це ще треба довести, якщо Ви дійсно берете участь не лише в утриманні дитини, але і в її житті.


Подякувати за консультацію
 
Ponch1kДата: Понеділок, 09.05.2011, 13:01 | Повідомлення # 11
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Статус: Offline
Скажіть будь-ласка, що потрібно куди звертатись щоб позбавити батька прав на дитину ( батько згоден). Які потрібні докуменит і куди з ними звертатись і скільки часу це триває. Дитині 1 рік і 2 місяці. Еліментів від батька не требується. Як позбавити батька прав в найкоротший термін?
 
Tiger1974Дата: Вівторок, 10.05.2011, 22:00 | Повідомлення # 12
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Ponch1k)
Скажіть будь-ласка, що потрібно куди звертатись щоб позбавити батька прав на дитину ( батько згоден). Які потрібні докуменит і куди з ними звертатись і скільки часу це триває. Дитині 1 рік і 2 місяці. Еліментів від батька не требується. Як позбавити батька прав в найкоротший термін?

Згідно з чинним Сімейним кодексом України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:
1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
3) жорстоко поводяться з дитиною;
4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.
Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла
чотирнадцяти років.
Звертаю Вашу увагу на той факт, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.
Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

 
Гость СветаДата: Четвер, 02.06.2011, 07:29 | Повідомлення # 13
Група: Гости





Скажiть якi докуиенти потрiбно для подання на елименти
розлучена 10 рокiв двое дiтей

Додано (02.06.2011, 08:29)
---------------------------------------------
скажiть якi документи потрiбно для подання на елименти розлучена 10 рокiв двое дiтей

 
Tiger1974Дата: Четвер, 02.06.2011, 11:15 | Повідомлення # 14
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость Света)
Скажiть якi докуиенти потрiбно для подання на елименти розлучена 10 рокiв двое дiтейДодано (02.06.2011, 08:29)---------------------------------------------скажiть якi документи потрiбно для подання на елименти розлучена 10 рокiв двое дiтей


До позовної заяви про стягнення аліментів необхідно додати копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про розлучення, документи, що підтверджують сплату судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення.
 
ГостьДата: Четвер, 16.06.2011, 14:56 | Повідомлення # 15
Група: Гости





Добрий день.Скажіть будь ласка,дитині 8 років,я розлучена,на аліменти батько поданий,але не сплачує.Тепер суд позбавив батьківських прав.Скажіть чи я маю право отримувати матеріальну допомогу,і від кого,від держави чи він(батько) має і надалі сплачувати аліменти? якщо він їх не сплачує??m
 
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Батьки та діти: права та обов'язки (Майнові та немайнові права та обов'язки)
  • Сторінка 1 з 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл