Вівторок, 19.03.2024, 12:02
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Допомоги у зв'язку з народженням дитини - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 28
  • 1
  • 2
  • 3
  • 27
  • 28
  • »
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Соціальні виплати і гарантії » Допомоги у зв'язку з народженням дитини (Всі види допомог на дитину)
Допомоги у зв'язку з народженням дитини
ZlataДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:11 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Тут Ви можете задати питання щодо допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, виплати багатодітним сім'ям, одиноким матерім тощо.

Подякувати за консультацію
 
НаталяДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:11 | Повідомлення # 2
Група: Гости





Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, щодо оплати відпустки у зв'язку із вагітністю і пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення неї 3-х років. У якому розмірі мають оплачуватись такі відпустки?

Дякую,
Наталя.

 
ZlataДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:11 | Повідомлення # 3
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Наталя, доброго дня.

Матеріальна допомога в зв'язку з вагітністю та пологами працюючим жінкам нараховується в розмірі 100 відсотків від середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу та виплачується за місцем роботи.
Підставою для призначення матеріальної допомоги в зв'язку з вагітністю та пологами є виданий в установленому порядку лист непрацездатності.
Матеріальна допомога надається зразу за весь період , який пов'язаний з вагітністю та пологами, незалежно від кількості днів, які фактично були використані до пологів.
Матеріальна допомога в зв'язку з вагітністю та пологами для безробітних надається в розмірі 100 відсотків допомоги при безробітті, але не менше 25 відсотків від розміру установленого законом прожиткового мінімуму для працездатного населення.
Підставою для призначення матеріальної допомоги по безробіттю є довідка державної служби зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості, як безробітна.
Для оформлення матеріальної допомоги в зв'язку з вагітністю та пологами необхідно звернутися в управління соціального захисту за місцем реєстрації.
Сума допомоги по вагітності та пологах не обкладається прибутковим податком, з її не утримуються і на неї не нараховуються збори і внески в соціальні фонди.
Заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати по видах виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати (у т.ч. у натуральній формі), які підлягають оподаткуванню, і з яких виплачувалися страхові внески.
Згідно п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (доход), є період роботи з останнього основного місця роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала і сплачувала страхові внески чи за нього виплачувалися страхові внески. Він дорівнює 6 календарним місяцям.
Якщо застрахована особа проробила менш ніж 6 календарних місяців, то числення середньої заробітної плати провадиться виходячи з фактично відпрацьованого часу. Якщо за розрахунковий період застрахована особа не мала заробітку - виходячи з тарифної ставки (місячного окладу).
Відпустка в зв'язку з вагітністю та пологами надається в календарних днях, а сума допомоги нараховується за робочі дні (аналогічно звичайному лікарняному) відповідно до графіка роботи за цей період.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 01.12.2010 - 922 грн.), та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 130 гривень.
Якщо вказана різниця буде більше ніж 130,00 грн. - виплачується її розрахунковий розмір, якщо ж менша – то допомога виплачується у мінімальній сумі – 130,00 грн.
Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців.

►Приклад
Жінка, яка отримує допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у мінімальному розмірі – 130 грн., звернулась за призначенням вказаної допомоги у збільшеному розмірі (з урахуванням доходів сім`ї).
Склад сім`ї заявниці: жінка, чоловік, двоє неповнолітніх дітей (6 років та 1 рік) .
Доходи сім`ї заявниці:
- чоловік отримує заробітну плату – 1500 грн. на місяць.
- жінка отримує державні допомоги: допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – 130 грн.*; допомогу при народженні другої дитини у щомісячному розмірі – 840 грн.
Розрахунок розміру допомоги:

1.Визначаємо середньомісячний сукупний дохід сім`ї за останні 6 місяців з розрахунку на одну особу:
(1500 грн. х 6 місяців + 840 грн. х 6 місяців) /6 місяців / 4 осіб = 585 грн.
2. Визначаємо розмір допомоги:
922 – 585 = 337 грн.
Отже жінка щомісяця впродовж 6 місяців буде отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у збільшеному розмірі – 337 грн. на місяць.


Подякувати за консультацію
 
НаталяДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:11 | Повідомлення # 4
Група: Гости





щиро дякую за відповідь! smile
 
ГостьДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:12 | Повідомлення # 5
Група: Гости





Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, щодо оплати відпустки у зв'язку із вагітністю і пологами. Два місяці я працювала за цивільно-правовим договором. Після його закінчення у терміні вагітності 28 тижнів мені було присвоєно статус безробітної у центрі зайнятості з виплатою мінімального пособія. Виплату по безробіттю я отримаю лише за 15 днів. Чи буде враховуватись при нарахуванні допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами дохід, який був отриманий до реєстрації на біржі праці?
 
ZlataДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:12 | Повідомлення # 6
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Підкажіть, будь ласка, щодо оплати відпустки у зв'язку із вагітністю і пологами. Два місяці я працювала за цивільно-правовим договором. Після його закінчення у терміні вагітності 28 тижнів мені було присвоєно статус безробітної у центрі зайнятості з виплатою мінімального пособія. Виплату по безробіттю я отримаю лише за 15 днів. Чи буде враховуватись при нарахуванні допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами дохід, який був отриманий до реєстрації на біржі праці?

Прошу вибачити, що так затримала відповідь, але я сама зараз перебуваю у декретній відпустці, а тому не завжди маю час швидко відповісти на питання.

Щодо вашого питання, то допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується застрахованій особі в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.
Розрахунок середньої заробітної плати здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню».
У загальному випадку розрахунковим періодом є останні повні шість календарних місяців роботи, що передували місяцю надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Повними вважаються місяці з першого до першого числа. Розрахунок здійснюється виходячи із середньоденної заробітної плати за цей період. Середньоденна заробітна плата визначається розподілом нарахованої за розрахунковий період заробітної плати на кількість відпрацьованих робочих днів. У нараховану заробітну плату при обчисленні з метою виплати допомоги враховуються тільки суми, з яких сплачувалися збори на соціальне страхування

Оскільки за цивільно-правовим договором страхові внески не сплачуються, то такий дохід у розрахунок допомоги включено не буде.


Подякувати за консультацію
 
ІринаДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:12 | Повідомлення # 7
Група: Гости





Скажіть будь-ласка, чи можу я оформити допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку після виповнення моєї дитини 1 року. Зараз не маю можливості цього зробити. Нам сказали, що моєму чоловіку треба їхати за справкою за місцем його прописки (Сумська обл). Він поки не може в звязку з роботою.
 
ZlataДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:12 | Повідомлення # 8
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Доброго дня, Ірина.

Державна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку встановлена постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 на виконання статті 1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року N 2811-XII ( з наступними змінами та доповненнями ).

Відповідно до статті 13 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд за дитиною.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами для непрацюючих осіб та осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, а для працюючих осіб - з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день її закінчення.

Днем звернення за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вважається день прийняття органом праці та соціального захисту населення відповідної заяви з усіма необхідними документами.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення зазначеної допомоги по день досягнення дитиною вказаного віку включно.

Для одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку органам праці та соціального захисту населення подаються такі документи:

● заява матері (батька, усиновлювача, опікуна, дідуся, бабусі або іншого родича, який фактично здійснює догляд за дитиною), що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
● копія або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки;
● копія свідоцтва про народження дитини;
● копія трудової книжки матері (батька, усиновлювача, опікуна, дідуся, бабусі або іншого родича), яка (який) здійснює догляд за дитиною
● довідка з місця навчання - для осіб, які навчаються;
● довідка про те, що виплата допомоги по безробіттю або матеріальної допомоги по безробіттю не проводиться, - для непрацюючих осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості;
● копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця - для осіб, що провадять підприємницьку діяльність.

Особи, що працюють у режимі неповного робочого часу або вдома, подають довідку з місця роботи про початок виконання трудових обов'язків на зазначених умовах.

Таким чином, Ви можете звернутися до УПСЗН будь-коли, до досягнення дитиною 3-річного віку, але Постановою КМУ не передбачено такої довідки, якщо Ви не сплутали види допомог на дитину і мова йде саме про допомогу на дитину до досягнення нею 3-річного віку.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Вівторок, 25.01.2011, 15:12 | Повідомлення # 9
Група: Гости





Добрий вечір

Додано (24.01.2011, 19:25)
---------------------------------------------
Добрий вечір! Скажіть будь-ласка, чи буде включено до скупного доходу допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку
сума допомоги по вагітності і пологах (9760 грн.),
кошти від перебування в щорічній відпустці+матеріальна допомога (1760 грн.)
і як визначити суму допомоги по доходах. Два місяці одержую допомогу по 130 грн.
Сім'я: мама, батько, дитина. Батько приватний підприємець сума чистого доходу за 2010 р. 3300.

 
ZlataДата: Четвер, 10.02.2011, 17:35 | Повідомлення # 10
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Середня заробітна плата (грошове забезпечення)
застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної
плати за видами виплат, що включають основну та додаткову
заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у
тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з
нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону
України "Про оплату праці" (грошового забезпечення,
розмір якого визначається згідно з нормативно-правовими актами, що
регулюють порядок та умови його виплати), та підлягають обкладанню
податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені
законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на
які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до
фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, кошти від перебування у щорічній відпустці та матеріальна допомога мають бути включені до розрахунку, оскільки з них було утримано податок на прибуток та на випадок безробіття - внески до фонду соцстраху.
Сума допомоги по вагітності та пологам, на мою думку, не має включатися в розрахунок, оскільки з цієї допомоги не стягуються податки та збори.

Щодо суми допомоги на дитину до досягнення нею 3-х років, то я вже неодноразово відповідала на це питання:
Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 01.12.2010 - 922 грн.), та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 130 гривень.
Якщо вказана різниця буде більше ніж 130,00 грн. - виплачується її розрахунковий розмір, якщо ж менша – то допомога виплачується у мінімальній сумі – 130,00 грн.
Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців.

►Приклад
Жінка, яка отримує допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у мінімальному розмірі – 130 грн., звернулась за призначенням вказаної допомоги у збільшеному розмірі (з урахуванням доходів сім`ї).
Склад сім`ї заявниці: жінка, чоловік, двоє неповнолітніх дітей (6 років та 1 рік) .
Доходи сім`ї заявниці:
- чоловік отримує заробітну плату – 1500 грн. на місяць.
- жінка отримує державні допомоги: допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – 130 грн.*; допомогу при народженні другої дитини у щомісячному розмірі – 840 грн.
Розрахунок розміру допомоги:

1.Визначаємо середньомісячний сукупний дохід сім`ї за останні 6 місяців з розрахунку на одну особу:
(1500 грн. х 6 місяців + 840 грн. х 6 місяців) /6 місяців / 4 осіб = 585 грн.
2. Визначаємо розмір допомоги:
922 – 585 = 337 грн.
Отже жінка щомісяця впродовж 6 місяців буде отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у збільшеному розмірі – 337 грн. на місяць.



Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Четвер, 10.02.2011, 19:12 | Повідомлення # 11
Група: Гости





Я одинока мама(сину 1,3 роки) отримую соціальну допомогу, як одинока мама 239,70, і отримую по догляду за дитиною до 3-х років -273,89, разом в сумі виходить 600-620грн. До вагітності не працювала та не стояла в центрі зайнятості на обліку.. Чи маю я право отримувати допомогу як малозабезпечена? І чи правильно мені платять?? Які суми я повинна дійно отримувати??? І за якими нормативними документами???
 
Tiger1974Дата: Четвер, 10.02.2011, 19:13 | Повідомлення # 12
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Я одинока мама(сину 1,3 роки) отримую соціальну допомогу, як одинока мама 239,70, і отримую по догляду за дитиною до 3-х років -273,89, разом в сумі виходить 600-620грн. До вагітності не працювала та не стояла в центрі зайнятості на обліку.. Чи маю я право отримувати допомогу як малозабезпечена? І чи правильно мені платять?? Які суми я повинна дійно отримувати??? І за якими нормативними документами???

Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї(стаття 5 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям").
Статтею 21 Закону України „Про Державний бюджет на 2011 рік” установлено прожитковий мінімум основних соціальних і демографічних груп населення:
дітей віком до 6 років: з 1 січня – 816 гривень, з 1 квітня – 832 гривні, з 1 жовтня – 853 гривні, з 1 грудня - 870 гривень;
працездатних осіб: з 1 січня - 941 гривня, з 1 квітня - 960 гривень, з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні.
Статтею 23 цього ж Закону установлено, що у 2011 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і
демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 50 відсотків.
Крім того, для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім'ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини, яка утримується матір'ю (батьком, усиновителем), що не перебуває в шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи, - на 20 відсотків (стаття 5 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям").
Таким чином у Вашому випадку прожитковий мінімум малозабезпеченості для сім'складає: 816*50% + 941*21% + 816*50%*20% = 687,21 грн. При цьому Ваш середньомісячний сукупний дохід складає 600 - 620 грн, а це означає, що Ви можете цілком розраховувати на доплату до 687,21 грн. При сукупному доході 600 грн. це 687,21 грн. - 600,00 грн. = 87,21 грн.
Вам також слід звернути увагу, що відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги (N 486/202/524/455/3370 від 15.11.2001), у сукупному доході сім'ї при визначенні її права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, допомоги на дітей одиноким матерям та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку враховується грошовий еквівалент пільг за спожиті житлово-комунальні послуги.
Щодо суми допомоги на дитину до досягнення нею 3-х років, то зазначене питання вже неодноразово висвітлене у попередніх відповідях:
Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (з 01.01.2011 - 941 грн.), та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менш як 130 гривень.
Якщо вказана різниця буде більше ніж 130,00 грн. - виплачується її розрахунковий розмір, якщо ж менша – то допомога виплачується у мінімальній сумі – 130,00 грн.
Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців, після чого небхідно знову звертатись за перерахунком допомоги.
У Вашому випадку можливо зробити перерахунок допомоги після спливу чергових шести місяців. В таком разі її розмір буде складати: 941 грн. - 239,70 грн. (одинока матір) = 701,30 грн. (до сукупного доходу не включається відповідна допомога, для призначення якої обчислюється сукупний дохід - п.5.3 зазначеної вище Методики).
Бажаю вдачі!

 
СвітланаДата: Понеділок, 04.04.2011, 12:36 | Повідомлення # 13
Група: Гости





Добрий день! Підкажіть, як правильно оформити всі документи на отримання допомоги пов"язані з вагітністю, пологами та наступними соц. виплатами на дитину. Виникла суперечлива ситуація з податковою, щодо видачі довідки про одержані мною доходи за 2011рік.
- Я фізична-особа підприємець, на загальній системі оподаткування, не працюю і не маю доходів з 1.10.2010 р. В зв"язку з новим податковим кодексом тепер треба сдавати декларацію раз на рік, тобто податкова не має підстав видавати довідку про доходи за 1 квартал 2011, так як "не бачить" моїх доходів. Але ж для отримання допомоги потрібно буде кожні пів року цю довідку мати, а я ії зможу отрмати тільки з 1 січня 2012. Виходить і всі виплати я буду отримувати тільки з 2012 року? Чи не вийдуть всі строки подання документів на оформлення допомоги за цей період Будь ласка роз"ясніть ситуацію, не знаю що робити.
Зібрала на першу допомогу такі довідки:
*З 11 березня 2011 р. отримала довідку з жін консультації ф № 147/о (для призначення і виплати допомоги у звязку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообовязкового державного страхування).
*З фонду соц страхуваняя з ТВП проте що особисто не перебуваю на обліку.
Я до 2005р. працювала по трудовій. Чи можливо оформиляти допомогу на основі неї, а не як підприємець?
 
ТаняДата: Вівторок, 05.04.2011, 13:58 | Повідомлення # 14
Група: Гости





Доброго дня!Скажіть, будь-ласка, чи маю я право на якісь виплати в соцзабезі до досягнення дитиною 6-ти років.Я з 01.04.2011 р. перебуваю у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 6-ти років, чоловік ніде не працює, я теж ніяких інших доходів не маю.Маю висновок ЛКК про те, що дитина часто хворіє(тому і пішла у відпустку).Порадьте щось.Заздалегідь вдячна.
 
Tiger1974Дата: Вівторок, 05.04.2011, 22:00 | Повідомлення # 15
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Таня)
Доброго дня!Скажіть, будь-ласка, чи маю я право на якісь виплати в соцзабезі до досягнення дитиною 6-ти років.Я з 01.04.2011 р. перебуваю у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 6-ти років, чоловік ніде не працює, я теж ніяких інших доходів не маю.Маю висновок ЛКК про те, що дитина часто хворіє(тому і пішла у відпустку).Порадьте щось.Заздалегідь вдячна.

Доброго вечора!
Ось один з варіантів.
Бажаю вдачі!

 
Юридична консультація » Юридична консультація » Соціальні виплати і гарантії » Допомоги у зв'язку з народженням дитини (Всі види допомог на дитину)
  • Сторінка 1 з 28
  • 1
  • 2
  • 3
  • 27
  • 28
  • »
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл