П`ятниця, 29.03.2024, 00:52
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Договірні зобов'язання - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Цивільне право » Договірні зобов'язання
Договірні зобов'язання
ZlataДата: П`ятниця, 21.05.2010, 19:31 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Все, що стосується укладення, виконання, зміни та припинення договорів.

Подякувати за консультацію
 
Свята))Дата: Середа, 14.07.2010, 22:35 | Повідомлення # 2
Група: Гости





моя сестра взяла 2 роки тому квартиру (дольова участь). договір мав закінчитись в цьому році. сестра всі гроші виплатила, тобто свої обов*язки вона виконала, а забудовник - ні. на протязі цих двох років взагалі було багато змін. наприклад ту квартиру, про яку вони домовлялись вперше навіть не почали будувати, оскільки почалась криза. тому вони договір переписали на іншу квартиру , яка у будинку, що збудований лише до половини. У них квартира вище по ідеї. Короче, йшли чутки, що цей забудовник оголосив себе банкрутом. Але шукали його у списках - нема. І він обіцяє, що все збудується. звичайно ж, все далі на місці. Тепер до сестри прийшов лист - типу з*явитись, щоб переписати цей договір. Бо забудовник уже не ПП, а ТЗОВ. І типу, що договір не дійсний буде, бо вона його підписувала на час, коли він був ПП. Щось тут не то. Ще й у сестри грудна дитина. вона не може приїхати. Ось цікавить, чи те, що він став ТЗОВ щось анульовує?
 
ZlataДата: Четвер, 15.07.2010, 13:06 | Повідомлення # 3
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Доброго дня, Свята)).

По-перше, визначимося із сторонами за даним договором.
Відповідно до ст. 510 Цивільного кодексу України (надалі в тексті – ЦК), сторонами у зобов’язанні є боржник і кредитор. Якщо кожна із сторін у зобов’язанні має одночасно і права і обов’язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов’язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї.
У Вашому випадку, Ваша сестра є кредитором у даному зобов’язанні (оскільки кошти нею сплачені у повному обсязі, вона своє зобов’язання по оплаті робіт виконала), а забудовник є боржником, оскільки своє зобов’язання по забудові будинку він не виконав.
Відповідно до ст.ст. 513, 521 ЦК правочин щодо заміни боржника у зобов’язанні вчиняється у тій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання.
Тобто, у разі заміни підприємства-забудовника, зміни до договору мають бути внесені у тій самій формі, що і сам договір, а саме: письмово (у випадку, якщо договір про дольову участь у будівництві завірено нотаріально, то і договір про внесення змін до первісного договору має бути також завірений нотаріально).
За таких умов, забудовник правомірно надіслав листи – попередження про зміну своєї організаційно-правової форми господарювання із пропозицією укласти нові договори або внести зміни до чинних.

По-друге, відповідно до ст. 527 ЦК кожна із сторін у зобов’язанні має право вимагати доказів того, що обов’язок виконується належним боржником чи уповноваженою на те особою, і несе ризик наслідків непред’явлення такої вимоги.
Тобто, Ваша сестра має право вимагати від новоствореного ТЗОВ доказів того, що воно є правонаступником ПП і, відповідно, бере на себе всі права та обов’язки ПП, в тому числі і щодо виконання зобов’язання із забудови будинку у відповідний строк або ж іншого документу, яким було б визначено передачу обов’язку із забудови будинку та права на отримання коштів за це на законно визначених підставах (наприклад, договір про переведення боргу тощо).
У випадку, якщо кредитор (Ваша сестра) не скористається своїм правом пересвідчитися, що ТЗОВ має право на отримання її коштів за забудову будинку, ризик невиконання ТЗОВ договору про дольову участь у будівництві повністю покладається на неї.

Слід зазначити, що під час переукладення договору, необхідно звернути увагу на порядок розрахунків за договором (оскільки, розрахунок уже виконано), а також на строк дії договору.

І ще, для довідки: в чому різниця між Приватним підприємством і Товариством з обмеженою відповідальністю.
Приватне підприємство – діє на основі приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання (юридичної особи).
Товариство з обмеженою відповідальністю – це товариство, засноване одним або кількома особами, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.
Принципова різниця між цими двома формами господарювання полягає у відповідальності за невиконане зобов’язання.
Так, ПП буде відповідати усім майном (в тому числі приватною власністю його засновників), а засновники ТЗОВ несуть відповідальність лише тим майном, яке вони вклали до статутного фонду товариства.
Таким чином, відповідальність засновників ТЗОВ значно менша, ніж ПП. Зверніть на це увагу та будьте обережні.


Подякувати за консультацію
 
Свята))Дата: Четвер, 15.07.2010, 13:58 | Повідомлення # 4
Група: Гости





Zlata, безмежно вдячна за таку грунтовну відповідь!! Я сьогодні по змозі надішлю вам договори
 
ZlataДата: Четвер, 15.07.2010, 14:05 | Повідомлення # 5
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Свята)), хочу ще Вам порадити не підписувати запропонований Вашій сестрі новий договір безпосередньо у фірмі забудовника. Ваша сестра має право отримати договір та ознайомитися з ним вдома, а також проконсультуватися із юристом щодо нього.
Якщо у пропозиції укласти договір не визначений строк його розгляду, як правило, сторона, яка одержала проект договору (Ваша сестра) має право знайомитися з ним протягом 20 днів.
Забудовник не має права вимагати негайного підписання нового договору.


Подякувати за консультацію
 
vladДата: Середа, 09.03.2011, 18:20 | Повідомлення # 6
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Статус: Offline
Моя дружина взяла кредит в Приват банку. Банк нараховував пеню 1, 2 , штрафны санкції, та послуги за обслуговування кредиту. Було знято разово 500 грн., виплачено 1500 грн. При взятті розпичатку в банку по платежам не внесені всі наші платежі. Оплата проводилась не своечастно.
Скажіть будьласка, чи може банк відносити суми штрафних санкцій, пені 1,2 та обслуговування картки, хоча за карткою проводилось лише внесення коштів на рахунок, на основний рахунок боргу. Внаслідок чого на слідуючий місяць з цієї суми знову нараховувати пеню, та штрафні санкції.
З повагою Игорь

Додано (09.03.2011, 19:20)
---------------------------------------------
Вибачте. Зроблю поправку. Були не внесені не всі наші платежі, а деякі.
З повагою Ігорь.

 
ZlataДата: Четвер, 10.03.2011, 08:37 | Повідомлення # 7
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (vlad)
Моя дружина взяла кредит в Приват банку. Банк нараховував пеню 1, 2 , штрафны санкції, та послуги за обслуговування кредиту. Було знято разово 500 грн., виплачено 1500 грн. При взятті розпичатку в банку по платежам не внесені всі наші платежі. Оплата проводилась не своечастно. Скажіть будьласка, чи може банк відносити суми штрафних санкцій, пені 1,2 та обслуговування картки, хоча за карткою проводилось лише внесення коштів на рахунок, на основний рахунок боргу. Внаслідок чого на слідуючий місяць з цієї суми знову нараховувати пеню, та штрафні санкції.

Шановний vlad, на Ваше питання досить складно відповісти у такому форматі, що передбачає цей форум. Але в загальних рисах так: всі умови щодо платежів за кредитом мають бути чітко прописані у договорі між Вашою дружиною та банком. І якщо в цьому договорі зазначено, що при виникненні заборгованості банк має право скеровувати платежі в першу чергу на погашення штрафних санкцій, а потім вже на погашення основного боргу, а Ви цей договір підписали - то так і має бути.
Загалом же, при проведенні розрахунків отримувач платежів не має права змінювати його призначення. Але це за умови, що Ви вказали це саме призначення платежу. Наприклад, Ви оплачували через касу і у платіжному документі зазначили "Оплата кредиту за ______ місяць"
Якщо ж призначення платежу не вказано (наприклад, оплата через термінал), то вступають в силу умови договору.
А щодо того, що не всі платежі внесені до бази данних, то Вам слід взяти всі свої квитанції про сплату та звернутися до того відділення банку, де брався кредит та з'ясувати причину цього. Якщо Вас щось не влаштує - зверніться до регіонального відділення банку (вищого щабля) - зазвичай там все становиться на свої місця.
Бажаю Вам успіху!


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Понеділок, 09.05.2011, 10:33 | Повідомлення # 8
Група: Гости





Доброго дня шановні юристи!
Мене звати Олег, звертаюся до Вас за допомогою – мені потрібна консультація!
Отже, 03.01.2010р. в мене померла мати. Вона отримувала пенсію через «Приватбанк».
В серпні 2010 року я отримав право власності на її частку майна за законом (1/2 квартири).
Зараз, 07.05.2011 року з телефонного дзвінку працівника Приватбанку я дізнався, що в мами в даному банку був ще й оформлений споживчий кредит і на сьогоднішній день заборгованість по кредиту становить 1400 грн., на моє запитання звідки вони взяли мій телефонний номер та чому не телефонували раніше, мені відповіли, що телефон був зазначений мамою в договорі, а також в мами була крім кредитної карточки ще й пенсійна, але з простроченим терміном (закінчився в грудні 2009р.) і на її рахунку знаходиль кошти перерахованої пенсії в розмірі близько 700 грн., з яких і знімалися кошти на погашення кредиту, зараз вони закінчилися тому працівники банку і звернулися на мій телефон з вимогою погасити заборгованість по кредитному договору, не знаючи, що мама померла!
На моє запитання, чому вони не проаналізували кредитну справу даної особи, не поцікавились чому не продовжена була пенсійна карточка, чому на стару пенсійну карточку не поступала пенсія протягом даного періоду мені не змогли дати вичерпної відповіді, мотивуючи лиш, що кошти знімалися з тієї частини що була!
Підкажіть будь-ласка, чи я зобовязаний повертати дані кошти і які повинні бути мої подальші дії!
Щиро дякую Вам за допомогу!
Бажаю Вам здоровя та щастя!
З повагою до Вас Олег.
 
Tiger1974Дата: Вівторок, 10.05.2011, 21:44 | Повідомлення # 9
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня шановні юристи! Мене звати Олег, звертаюся до Вас за допомогою – мені потрібна консультація! Отже, 03.01.2010р. в мене померла мати. Вона отримувала пенсію через «Приватбанк». В серпні 2010 року я отримав право власності на її частку майна за законом (1/2 квартири). Зараз, 07.05.2011 року з телефонного дзвінку працівника Приватбанку я дізнався, що в мами в даному банку був ще й оформлений споживчий кредит і на сьогоднішній день заборгованість по кредиту становить 1400 грн., на моє запитання звідки вони взяли мій телефонний номер та чому не телефонували раніше, мені відповіли, що телефон був зазначений мамою в договорі, а також в мами була крім кредитної карточки ще й пенсійна, але з простроченим терміном (закінчився в грудні 2009р.) і на її рахунку знаходиль кошти перерахованої пенсії в розмірі близько 700 грн., з яких і знімалися кошти на погашення кредиту, зараз вони закінчилися тому працівники банку і звернулися на мій телефон з вимогою погасити заборгованість по кредитному договору, не знаючи, що мама померла! На моє запитання, чому вони не проаналізували кредитну справу даної особи, не поцікавились чому не продовжена була пенсійна карточка, чому на стару пенсійну карточку не поступала пенсія протягом даного періоду мені не змогли дати вичерпної відповіді, мотивуючи лиш, що кошти знімалися з тієї частини що була! Підкажіть будь-ласка, чи я зобовязаний повертати дані кошти і які повинні бути мої подальші дії! Щиро дякую Вам за допомогу! Бажаю Вам здоровя та щастя! З повагою до Вас Олег.

Доброго вечора, Гость!
Відповідно до чинного цивільного законодавства спадкоємці успадковують не лише права, але і обов'язки спадкодавців.
Тому, Вам всеж таки прийдеться сплатити остаток боргових зобов'язань за кредитом Вашої померлої мами.
Щодо відносин з банком, то зверніться до нього з письмовою заявою щодо надання Вам кредитної історії за цим кредитом, а вже потім необхідно діяти по ситуації.
Якщо банківські вимоги щодо погашення кредиту вірні, то Вам прийдеться його сплатити у тому обсязі, який вимагає банк, а якщо ж їх вимоги не відповідають умовам кредиту чи не враховані здійснені платежі, то необхідно вимагати відповідного перерахунку.
Бажаю вдачі!

 
ГостьДата: Четвер, 23.02.2012, 09:28 | Повідомлення # 10
Група: Гости





Доброго дня! Ми з чоловіком вирішили купити квартиру, домовившись що в договорі купівлі обоє будемо зазначені як співвласники. Кваритру купуємо через забудовника. Там нам сказали що їхня процедура купівлі передбачає одного власника. Скажіть яким чином після купівлі можна вписати співвласника, чи можливо вказати частки власності на квартиру???. Те що чоловік і дружина перебуваючи в шлюбі придбали квартиру і є рівними співвласниками мене не дуже тішить (оскільки там існує ряд виключень), і закони в нашій країні можуть змінюватись непередбачено.
 
kkksuДата: Вівторок, 28.02.2012, 11:49 | Повідомлення # 11
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 2
Статус: Offline
Доброго дня!
В березні місяці минає 2 роки після смерті мого батька. 4 місяці назад почалися дзвінки із фінансового управління по збору платежів. Просто запитують мого батька, я відповідаю що його немає ложать трубку, пізніше пояснили що в нього борг, але ні суму, ні який банк відмовилися повідомляти, мотивуючи, що це конфіденційна інформація. Тиждень назад отримала листа від цієї й установи, що в батька борг перед банком із вказаною сумою, погрожують подати на покійного до суду. На разі продовжують дзвонити. Скажіть після смерті батька я не отримувала ніякого спадку, квартира на матері, машина оформлена на брата, чи повинна я сплачувати його борг. Борг по кредитній карточці.
 
Tiger1974Дата: Понеділок, 19.03.2012, 21:57 | Повідомлення # 12
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня! Ми з чоловіком вирішили купити квартиру, домовившись що в договорі купівлі обоє будемо зазначені як співвласники. Кваритру купуємо через забудовника. Там нам сказали що їхня процедура купівлі передбачає одного власника. Скажіть яким чином після купівлі можна вписати співвласника, чи можливо вказати частки власності на квартиру???. Те що чоловік і дружина перебуваючи в шлюбі придбали квартиру і є рівними співвласниками мене не дуже тішить (оскільки там існує ряд виключень), і закони в нашій країні можуть змінюватись непередбачено.

Доброго вечора!
Ви можете отримти свідоцтво на право спільної сумісної (часткової) власності в нотаріальній конторі.
 
Tiger1974Дата: Понеділок, 19.03.2012, 21:58 | Повідомлення # 13
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (kkksu)
Доброго дня! В березні місяці минає 2 роки після смерті мого батька. 4 місяці назад почалися дзвінки із фінансового управління по збору платежів. Просто запитують мого батька, я відповідаю що його немає ложать трубку, пізніше пояснили що в нього борг, але ні суму, ні який банк відмовилися повідомляти, мотивуючи, що це конфіденційна інформація. Тиждень назад отримала листа від цієї й установи, що в батька борг перед банком із вказаною сумою, погрожують подати на покійного до суду. На разі продовжують дзвонити. Скажіть після смерті батька я не отримувала ніякого спадку, квартира на матері, машина оформлена на брата, чи повинна я сплачувати його борг. Борг по кредитній карточці.


Доброго вечора!
Якщо Ви не являєтесь спадкоємицею покійного батька, то не сплачуєте його борги.
 
kkksuДата: Понеділок, 02.04.2012, 12:32 | Повідомлення # 14
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 2
Статус: Offline
Доброго дня! Підскажіть, будь-ласка, якщо після померлого чоловіка залишилася спадщина (частина будинку), її вже переоформили на його дитину. А потім виявилося, через півтора року, що в покійного борг по кредитній картці. Чи повинен спадкоємець виплачувати даний борг? Дякую!
 
Tiger1974Дата: Понеділок, 14.05.2012, 18:24 | Повідомлення # 15
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (kkksu)
Доброго дня! Підскажіть, будь-ласка, якщо після померлого чоловіка залишилася спадщина (частина будинку), її вже переоформили на його дитину. А потім виявилося, через півтора року, що в покійного борг по кредитній картці. Чи повинен спадкоємець виплачувати даний борг? Дякую!


Доброго вечора!
Так, спадкоємець відповідає по боргах спадкодавця.
Бажаю успіху.
 
Юридична консультація » Юридична консультація » Цивільне право » Договірні зобов'язання
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл