Субота, 20.04.2024, 17:13
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Пеня за несвоєчасну оплату комунальних послуг - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Дискусії та обговорення » Оплата житлово-комунальних послуг » Пеня за несвоєчасну оплату комунальних послуг
Пеня за несвоєчасну оплату комунальних послуг
ZlataДата: Середа, 28.07.2010, 18:55 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Кабінет міністрів України пропонує з 1 січня 2011 року стягувати з громадян пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідний урядовий законопроект “Про внесення зміни до статті 2 Закону України “Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги” зареєстрований у Верховній Раді.

Законопроектом передбачено, що дія цього закону припиняється 1 січня 2011 року. При цьому визначено, що нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюватиметься на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2011 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що через незастосування санкцій до населення за несплату житлово-комунальних послуг підприємства житлово-комунального комплексу не мають можливості вживати дієвих заходів, спрямованих на зменшення заборгованості населення за спожиті послуги та, у свою чергу, зменшити власні борги за спожиті енергоносії.

У пояснювальній записці вказано, що загальна сума дебіторської заборгованості підприємств галузі за січень-березень 2010 року збільшилась на 2,6 млрд. грн. (23,2%) і станом на 1 квітня 2010 року становила 13,6 млрд. грн.

За даними Держкомстату України, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг станом на 1 березня 2010 року становила 12,3 млрд. грн.

Кредиторська заборгованість з початку року збільшилася на 2,5 млрд. грн. (22,1%) і станом на 1 квітня 2010 року становила 13,9 млрд. грн.

Чи вважаєте Ви даний захід своєчасним та необхідним? Висловіть свою думку, запрошую до обговорення.


Подякувати за консультацію
 
LisikaДата: Четвер, 29.07.2010, 22:23 | Повідомлення # 2
Група: Гости





Я - против введения. Только закончила оплачивать отопление. Если бы платила его вовремя, то вообще не сводила бы концы с концами. За последнее время в связи с регулярным повышением цен и завидной устойчивостью зарплаты, уровень жизни упал настолько, что постоянно жмешься на самое необходимое. А впереди - новое повышение цен. Постоянно чувствую себя нищей, работая преподавателем вуза. Меня просто вынуждают искать другие источники дохода, а потом сетуют на взятки. Это опять выжимание копеек с тех, кто старается выплачивать. А кто должен громадные долги, как не платили, так и не будут.
 
Свята))Дата: Понеділок, 16.08.2010, 22:55 | Повідомлення # 3
Група: Гости





Я підтримую. Я просто за порядок. І за своєчасність. І це не тільки у цьому питанні. Якщо буде якась пеня за несвоєчасніть, то це стимул до відкладання грошей наперед, а не на думання в останню чергу (суджу по собі). От є у нас інтернет. І ми нє, щоб заплатити 20 числа, щоб нам 31-го числа не вимикали інтернет (як часто бувало))), але тягнем це діло до останнього. ну бо нема пені. І завжди і грошей не знаходим. Але коли піджимає 31-го, то десь і гроші знаходяться і час, щоб заплатити biggrin ну бо ці чуваки не жартують і справді 31-го вимикають інет)))і правильно роблять, бо таких,як ми повно. а якби нам дали наприклад можливість влізти в заборгованість, без відключки, то ми,так би й не знайшли щомісяця грошей і зараз би за рік платили))) ось і вся математика.
Єдине, що я б додала, це щоб людині приходило попередження. і ще деякий маленький термін, щоб вона зібралась.
 
ZlataДата: Вівторок, 17.08.2010, 19:17 | Повідомлення # 4
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
На мою думку, штрафні санкції за несвоєчасну оплату повинні бути. При чому, незалежно від того, за що саме не оплачено вчасно. Чому?
По-перше: це дійсно стимулює до дисциплінованості у платежах. Дуже часто стикаюся з тим, що люди не оплатили вчасно надану їм послугу тому, що... просто забули. Але ніхто не бере до уваги, що якщо підприємство, що надає житлово-комунальні послуги, "забуде" заплатити вчасно за електро-, теплопостачання, газ та воду, воно платитиме чималі штрафні санкції, які фактично немає чим покрити. Це викликає ланцюгову реакцію: невчасно оплачені комунальні послуги - додаткові збитки підприємства-надавач послуг (не рахуючи прямих - не оплачена робота) - нестача коштів для надання якісних послуг - необхідність нового підняття тарифів.
По-друге, у випадку недостатності коштів для повної оплати певних послуг, законодавством передбчаено ряд гарантій, наприклад, надання субсидій та укладення договору рестуктуризації. Для цього необхідно з'явитися до підприємства-надавача послуг із відповідною заявою про укладення договору та надати відповідні довідки, що підтвердять низький рівень доходів, довідку про хворобу або інші документи, що засвідчать тяжкий матеріальний стан. У випадку укладення такого договору штрафні санкції не застосовуватимуться.
Хочу також зазначити, що під час укладення кредитного договору (що набуло великого поширення останнім часом), клієнти банків погоджуються із всіма умовами, що містять застереження щодо застосування чималих штрафних санкцій. Це не викликає обурення або що. В той же час багато хто вважає цілком нормальним користування комунальними послугами взагалі безкоштовно, не говорячи вже про те, що до них можуть застосувати штрафні санкції.


Подякувати за консультацію
 
Юридична консультація » Дискусії та обговорення » Оплата житлово-комунальних послуг » Пеня за несвоєчасну оплату комунальних послуг
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл