Четвер, 25.04.2024, 22:01
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Розлучення - Сторінка 5 - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
Розлучення
ГостьДата: Середа, 08.06.2011, 22:59 | Повідомлення # 61
Група: Гости





Добрий вечір.У мене питання такого роду:у 1983році померла моя мама,у 1989р я одружився.Маю двох дітей віком:19 і 20 років.З дружиною розлучився у 2010р.А в 2011 оформив спадщину на будинок.Питання:чи мае право моя колишня дружина на будинок?Дякую.
 
Tiger1974Дата: Четвер, 09.06.2011, 20:30 | Повідомлення # 62
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Добрий вечір.У мене питання такого роду:у 1983році померла моя мама,у 1989р я одружився.Маю двох дітей віком:19 і 20 років.З дружиною розлучився у 2010р.А в 2011 оформив спадщину на будинок.Питання:чи мае право моя колишня дружина на будинок?Дякую.


Доброго вечора!
Якщо я правильно розумію суть питання, то Ви увесь час після одруження проживали у будинку, який залишився Вам у спадок від мами, разом з дружиною. В такому випадку, за рішенням суду цей будинок може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності, тобто Вас і дружини. Якщо ж Ви з дружиною проживали за іншою адресою, ніж успадкований будинок, то вона не має права власності на цей будинок.
Бажаю вдачі!
 
ГостьДата: Четвер, 09.06.2011, 22:10 | Повідомлення # 63
Група: Гости





Добрий вечір!Спасибі.Але справа в тому,що будинок був не зданий.І колишня дружина викрала у мене документи на цей будинок.Я робив новий технічний паспорт будинку,спочатку на маму,а потім уже на себе,і нотаріус говорила,що колишня дружина не якого відношення не має до цього будинку.Може це щось міняє?
Дякую.
 
Tiger1974Дата: Четвер, 09.06.2011, 22:31 | Повідомлення # 64
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Гость)
Добрий вечір!Спасибі.Але справа в тому,що будинок був не зданий.І колишня дружина викрала у мене документи на цей будинок.Я робив новий технічний паспорт будинку,спочатку на маму,а потім уже на себе,і нотаріус говорила,що колишня дружина не якого відношення не має до цього будинку.Може це щось міняє? Дякую.


Що значить - не зданий? А коли Ви його добудовували? Де проживали? Все має значення. Якщо Ви добудовували цей будинок перебуваючи у шлюбі і за спільні з дружиною кошти, то цей будинок є спільною власністю. А нотаріус, можливо, не зрозумів ситуації, або мені чи йому Ви щось не так розповіли. В усякому разі в загальних рисах ситуація така, а щодо більш системної консультації, то за умовами формуму вона відноситься до платної категорії.
 
ЛарисаДата: Понеділок, 13.06.2011, 15:46 | Повідомлення # 65
Група: Гости





З чоловіком розлучилися 06 листопада 2007 року. Після розлучення проживав з нами. Майно не поділили. Будинок на мені. Прописаний в будинку.Чоловік колишній був на заробітках. купив машину. Проживати разом не можемо.
 
Tiger1974Дата: Вівторок, 14.06.2011, 20:02 | Повідомлення # 66
Експерт
Група: Администраторы
Повідомлень: 429
Статус: Offline
Quote (Лариса)
З чоловіком розлучилися 06 листопада 2007 року. Після розлучення проживав з нами. Майно не поділили. Будинок на мені. Прописаний в будинку.Чоловік колишній був на заробітках. купив машину. Проживати разом не можемо.


Шановна Ларисо, а в чому полягає запитання: як відібрати у колишнього чоловіка автомобіль чи як чоловіка виселити з будинку?
 
ГостьДата: Середа, 15.06.2011, 14:03 | Повідомлення # 67
Група: Гости





Доброго дня!

Маю велике прохання, допоможіть розібратися з ситуацією: у жовтні минулого року ми розлучилися з чоловіком. Майнові питання у ході суду не вирішували, тому що сподівалися, що зможемо з'ясувати їх самостійно. Не вдалося. На разі у нас є двокімнатна квартира, куплена під час шлюбу (у договорі куплі-продажу чітко вказані частки моя і чоловіка: 50 на 50%). Однак потім з'явилася донька, яку теж прописали в даній квартирі і яка, після розлучення, залишилася зі мною. Чи маю я право, з урахуванням даної обставини, претендувати на більшу частку у вартості даної квартири? Аліментів чоловік на дитину не сплачує.

Дякую за допомогу!
 
ГостьДата: Четвер, 16.06.2011, 12:21 | Повідомлення # 68
Група: Гости





Доброго дня!
Питання таке: З чоловіком розлучилися більше 3 років тому, майно не ділили до цього часу (він проживає окремо). Зараз він подав позов про поділ нашої 3 кім. квартири таким чином 1-кім.-собі(це більша), 1 - мені, 1 - повноліт. доньці. Я не погоджуюсь, так як від казав, що після поділу, свою частку продасть (вже й сусідка не проти її купити), в мене грошей викупити не має, дочка 19 років - навчається.Я хочу залишити квартиру цілою. Чи можу я заперечувати проти позову з тієї підстави, що минув строк позовної давності про поділ майна? Чи можу я та донька подати зустрічний позов і вимагати залишити нам 1 кім. - більшу (ту, що бажає колиш. чоловік) і 1 кім. меншу.Як мені поєднати це в поясненнях суду?
 
ZlataДата: Четвер, 16.06.2011, 22:23 | Повідомлення # 69
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня! Маю велике прохання, допоможіть розібратися з ситуацією: у жовтні минулого року ми розлучилися з чоловіком. Майнові питання у ході суду не вирішували, тому що сподівалися, що зможемо з'ясувати їх самостійно. Не вдалося. На разі у нас є двокімнатна квартира, куплена під час шлюбу (у договорі куплі-продажу чітко вказані частки моя і чоловіка: 50 на 50%). Однак потім з'явилася донька, яку теж прописали в даній квартирі і яка, після розлучення, залишилася зі мною. Чи маю я право, з урахуванням даної обставини, претендувати на більшу частку у вартості даної квартири? Аліментів чоловік на дитину не сплачує. Дякую за допомогу!

Доброго вечора.
За загальним правилом, майно подружжя вважається таким, що не належить їхній дитині, якщо не доведено іншого. Тобто, фактично, майно має ділитися лише між подружжям. У випадку розлучення, суд може за заявою того із батьків, з ким проживає дитина збільшити його частку (може, а не зобов'язаний).
Слід також мати на увазі, що дитина має право проживати у помешканні, що належить на праві власності її батькам, чи одному з них. При цьому батьки не мають права вчиняти будь-яких правочинів, що порушуватимуть права дитини. Наприклад, не можна продавати квартиру, якщо при цьому дитина не матиме постійного місця проживання або зменшувати її площу, якщо при цьому дитина проживатиме на площі, меншій за санітарний мінімум.
Посилаючись на дану обставину, можна просити суд збільшити Вашу частку з тим, щоб дитина була забезпечена житлової площею у нормі, гарантованій державою.
Крім того, чинне законодавство передбачає право подружжя (колишнього укласти між собою договір про припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно. За таким договором Ваш чоловік може передати свою частку на квартиру Вашій дитині або частково: Вам і дитині, а він, зі свого боку, звільняється від обов'язку сплачувати аліменти.


Подякувати за консультацію
 
ZlataДата: Четвер, 16.06.2011, 22:39 | Повідомлення # 70
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня! Питання таке: З чоловіком розлучилися більше 3 років тому, майно не ділили до цього часу (він проживає окремо). Зараз він подав позов про поділ нашої 3 кім. квартири таким чином 1-кім.-собі(це більша), 1 - мені, 1 - повноліт. доньці. Я не погоджуюсь, так як від казав, що після поділу, свою частку продасть (вже й сусідка не проти її купити), в мене грошей викупити не має, дочка 19 років - навчається.Я хочу залишити квартиру цілою. Чи можу я заперечувати проти позову з тієї підстави, що минув строк позовної давності про поділ майна? Чи можу я та донька подати зустрічний позов і вимагати залишити нам 1 кім. - більшу (ту, що бажає колиш. чоловік) і 1 кім. меншу.Як мені поєднати це в поясненнях суду?

Доброго вечора.
Звичайно, Ви можете посилатися на сплив строку позовної давності, проте в даному випадку це не буде дуже ефективним, оскільки спільна сумісна власніть регулюється також Цивільним кодексом України. Після спливу строку позовної давності за Сімейним кодексом, такі відносини регулюються саме цивільним законодавством.
Цивільний кодекс дозволяє ділити або виділяти частку зі спільної сумісної власності незалежно від строку. Таким чином, фактично Ваш чоловік має право вимагати поділу квартири.
Ви маєте право заперечувати проти поділу та проти продажу, але у таких випадках Ви маєте сплатити чоловікові вартість його частки, що є неможливим, наскільки я зрозуміла.
Тому залишається тільки наполягати на поділі квартири на вигідних для Вас умовах - тобто поділ у такому варіанті, який Вас найбільше влаштує. Посилайтесь на те, що Вам із дорослою дочкою потрібно більше місця, використовуйте встановлені законодавством санітарні норми тощо.
Поєднати свої заперечення Ви можете, наприклад, таким чином: заперечувати проти позову з тих підстав, що у такому випадку Ви опинитесь у гіршому становищі порівняно із колишнім чоловіком, оскільки з вами проживає доросла дочка, а тому фактично Вам залишається менша частка. Крім того, у разі такого поділу Вам із дочкою не буде забезпечено санітарного мінімуму на житлову площу і т.д. Таким чином Ви і заперечите проти позову і заявите свою позицію. При цьому перше не буде протирічити іншому.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: П`ятниця, 17.06.2011, 12:14 | Повідомлення # 71
Група: Гости





Zlata,дуже дякую за корисну консультацію!
 
ГостьДата: П`ятниця, 17.06.2011, 13:52 | Повідомлення # 72
Група: Гости





Доброго дня! В нас з чоловіком складні стосунки.Ми не живемо разом. В нас є донька їй 3 місяці, чи можу я подати на аліменти? він матеріально ні мені ні дитині не допомагає? А розлучитися ми не можемо бо дитині немає года.Чи можна його якось заставити допомагати нам грошима? Дякую
 
ZlataДата: П`ятниця, 17.06.2011, 22:31 | Повідомлення # 73
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня! В нас з чоловіком складні стосунки.Ми не живемо разом. В нас є донька їй 3 місяці, чи можу я подати на аліменти? він матеріально ні мені ні дитині не допомагає? А розлучитися ми не можемо бо дитині немає года.Чи можна його якось заставити допомагати нам грошима? Дякую

Доброго вечора.
Сімейний кодекс України встановлює, що дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.
Для здійснення свого права на утримання (оскільки Ви не можете працювати, доглядаючи малу дитину) Ви не маєте обов'язково бути у розлученні, тобто Ви можете подати позов про призначення аліментів на своє утримання.
Те ж саме стосується і аліментів на дитину - батьки зобов'язані утримувати своїх дітей у шлюбі чи поза ним.
Таким чином, Ви маєте право подати позов до суду про призначення аліментів як на своє утримання, так і на утримання дитини. Для цього не обов'язково бути у розлученні.


Подякувати за консультацію
 
ГостьДата: Субота, 18.06.2011, 20:23 | Повідомлення # 74
Група: Гости





Як подарувати квартиру одній дочці,якщо спадщина оформлена на трьох?
 
ZlataДата: Неділя, 19.06.2011, 22:50 | Повідомлення # 75
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Як подарувати квартиру одній дочці,якщо спадщина оформлена на трьох?

Доброго вечора.
Уточніть, будь ласка, яка спадщина і на кого 3-х вона оформлена. Я не зрозуміла Вашого питання.


Подякувати за консультацію
 
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл