Четвер, 28.03.2024, 19:22
Вітаю Вас Гость | RSS

Запитайте юриста

Розлучення - Юридична консультація

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 11
  • 12
  • »
Архів - тільки для читання
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
Розлучення
ZlataДата: П`ятниця, 21.05.2010, 19:23 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Тут можна задати питання, що виникають під час процесу розлучення: встановлення місця проживання дитини, аліменти, поділ майна тощо

Подякувати за консультацію
 
Святезна))Дата: Понеділок, 16.08.2010, 23:01 | Повідомлення # 2
Група: Гости





Мене цікавить таке. Батьки хочуть розлучитись. У квартирі приписані 5 членів сім*ї. Всі якби на рівних. Діти повнолітні. Після розлучення, чи мають вони право ділити це на двох чи обов*язково на 5 частин? і так само поділ майна усередині : телевізор,холодильник і т.д.
І коли це краще обговорити і робити? до розлучення чи опісля?
Дякую
 
ZlataДата: Вівторок, 17.08.2010, 18:15 | Повідомлення # 3
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Вітаю Вас, Святезна)).

Відповідно до ст. 60 Сімейного кодексу України (надалі – СК), майно, набуте подружжям під час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку.
Вважається, що кожна річ, набута під час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності.
Стаття 68 СК визначає, що розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте під час шлюбу. Розпорядження майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності, після розірвання шлюбу здійснюється співвласниками виключно за взаємною згодою.
В той же час, Сімейний кодекс надає подружжю право на поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Таке право визначається ст. 69 СК. Тобто, поділ спільного майна подружжя може бути здійснено під час існування шлюбу, у процесі його розірвання, а також після розірвання шлюбу. При цьому, ст. 72 СК визначає строк позовної давності до вимоги про поділ спільного майна, заявленої після розірвання шлюбу, у три роки. Це означає, що лише протягом цього часу особа має право звернутися до суду з позовними вимогами щодо поділу спільного майна колишнього подружжя.
Поділ майна подружжя може біти здійснено у добровільному або судовому порядку. Добровільний порядок застосовується, коли чоловік і дружина домовилися щодо визначення частки кожного з них у праві на майно, а також дійшли згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих часток. Якщо між подружжям досягнута згода з цих питань, поділ може бути оформлений нотаріально (слід мати на увазі, що договір про поділ нерухомого майна має бути засвідчений в обов’язковому порядку нотаріально, а також необхідно здійснити державну реєстрацію прав на нерухомість та правочину із нерухомістю). При відсутності такої згоди між подружжям, поділ майна можливий тільки в судовому порядку.
У разі поділу майна, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором (ст. 70 СК). При вирішенні спору про поділ майна, суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема, якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховував, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, з ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування. Слід мати на увазі, що Сімейний кодекс України правовий статус дитини надає особі, що не досягла повноліття.
Крім того, ст. 173 СК визначає презумпцію належності права власності на майно батькам, тобто майно вважається власністю батьків, доки не доведено протилежне. Знову наголошую, що мова іде про неповнолітніх осіб.
Таким чином, підсумовуючи викладене вище, можна сказати, що у випадку розірвання шлюбу Вашими батьками, вони мають право визначити частку кожного з них на спільне майно добровільно, або, у випадку недосягнення згоди, звернутися до суду із позовом про поділ майна. Чинне законодавство встановлює презумпцію рівності часток подружжя на спільне майно, тобто майно має бути розділено по рівну. Повнолітні діти у поділі майна подружжя участі не беруть. Поділити майно можна як під час існування шлюбу, у процесі його розірвання, так і протягом трьох років після його розірвання. Процедура поділу майна законодавством визначена однакова, як для нерухомого майна, так і будь-якого іншого. Єдина обов’язкова вимога стосується нотаріального засвідчення та державної реєстрації поділу нерухомого майна.
Проте, хочу також попередити, що у випадку, якщо квартира була приватизована і у приватизації брали участь всі 5 прописаних у квартирі осіб, то з приватизацією вони набули права власності на відповідну частку цієї квартири і у випадку її поділу мають брати участь у процесі поділу.


Подякувати за консультацію
 
Святезна))Дата: Вівторок, 17.08.2010, 21:38 | Повідомлення # 4
Група: Гости





Zlata, дякую за відповідь)))
Цю квартиру подарили батьки матері мамі (вони до в цій квартирі попередньо жили). Переписали на неї. Потім через кілька років вона вже зайнялась приватизацією і каже, що всі 5 членів сім*ї вписані там, тобто як власники.
Мені просто казали,що один з власників, може продати 1/5частину квартири спокійно, попередньо по закону спитавши, чи ніхто із співвласників не хоче цю частку придбати. Якщо ні, то продавати. це правда?
 
ZlataДата: Вівторок, 17.08.2010, 22:14 | Повідомлення # 5
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Святезна)))
один з власників, може продати 1/5частину квартири спокійно, попередньо по закону спитавши, чи ніхто із співвласників не хоче цю частку придбати. Якщо ні, то продавати. це правда?

Відповідно до ст. 369 ЦК, розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. Тому без згоди інших власників окремий житель квартири, приватизованої в спільну власність, не може не лише продати за гроші свою частину квартири, а й навіть не має можливості подарувати свою частину власним дітям або залишити їм у спадок (звичайно, за умови, що решта співвласників проти таких угод).
Згідно зі ст. 362 Цивільного кодексу України в разі продажу частки у праві спільної власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах. Тому продавець частки зобов'язаний письмово повідомити іншим співвласникам про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови договору. Причому, згідно зі ст. 84 ЗУ «Про нотаріат», Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальшу продажу частки може бути свідоцтво, видане нотаріусом про передачу їм заяви продавця, заява учасників права спільної часткової власності з належно засвідченими підписами про відмову від здійснення права переважної купівлі частки із зазначенням умов продажу.
У тому випадку, якщо співвласники відмовилися від свого права на переважну купівлю або не здійснять своє право щодо нерухомого майна протягом одного місяця, то «пайовик» має право продати свою частку іншим особам. Названу вимогу закону необхідно реалізувати, тому що недотримання цього дає право решті співвласників пред'явити позов до суду про переведення на них прав і обов'язків покупця.


Подякувати за консультацію
 
Святезна))Дата: Четвер, 19.08.2010, 22:07 | Повідомлення # 6
Група: Гости





[quote=Zlata]У тому випадку, якщо співвласники відмовилися від свого права на переважну купівлю або не здійснять своє право щодо нерухомого майна протягом одного місяця, то «пайовик» має право продати свою частку іншим особам.[/quote]
ось и я про це. то в цьому ж випадку, коли співвласники відмовляються купувати мою частку, то я маю права її продавати іншому комусь? чи все рівно їхня згода на це потрібна? (крім відмови від моєї частки)
 
ZlataДата: П`ятниця, 20.08.2010, 21:12 | Повідомлення # 7
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Святезна)))
коли співвласники відмовляються купувати мою частку, то я маю права її продавати іншому комусь? чи все рівно їхня згода на це потрібна? (крім відмови від моєї частки)

У випадку, якщо Ваша частина квартири не виділена в окрему частку, тобто не визнана спільною частковою власністю, продати свою частку без згоди інших співвласників Ви не можете.
У випадку, якщо Ваша частка виділена та визнана спільною частковою власністю, Ви можете вільно її продати, попередньо запропонувавши купити свою частку іншим співвласникам.


Подякувати за консультацію
 
Святезна))Дата: Середа, 25.08.2010, 14:16 | Повідомлення # 8
Група: Гости





[quote=Zlata]У випадку, якщо Ваша частина квартири не виділена в окрему частку, тобто не визнана спільною частковою власністю, продати свою частку без згоди інших співвласників Ви не можете. [/quote]
щось я заплуталась wacko
тобто: ні зі згодою ні без згоди продати неможливо?
 
ZlataДата: Середа, 25.08.2010, 22:37 | Повідомлення # 9
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Святезна)))
тобто: ні зі згодою ні без згоди продати неможливо?

Якщо з моменту приватизації жодних маніпуляцій з квартирою не проводилось (розділення, виділення чиєїсь частки абощо), то така квартира перебуває у спільній сумісній власності всіх осіб, що брали участь у приватизації. Такою власністю розпоряджатися можна лише і виключно за згодою всіх співвласників. Якщо вони всі дадуть згоду на продаж - теоретично продати її можна. Але практично - хто купить 1/5 частину квартири? Що вона собою являє? Це виходить примарна якась частина квартири, а яка саме? Практично, я думаю, така угода не відбудеться. Лише, якщо хтось із співвласників забажає приєднати Вашу 1/5 квартири до своєї 1/5, це найбільш реальний варіант.


Подякувати за консультацію
 
Святезна))Дата: Середа, 25.08.2010, 22:48 | Повідомлення # 10
Група: Гости





[b]Zlata[/b], ну квартира велика. але справа не в тому. хочеться знати свої права, щоб вміти правильно розмовляти з свівласниками,які цих прав не знають і багато собі позволяють.

дякую за роз*яснення!!! flower flower flower flower flower

 
ZlataДата: Середа, 25.08.2010, 22:53 | Повідомлення # 11
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
А, ну в такому випадку без Вашої згоди вони нічого не продадуть. За великим рахунком, навіть питання ремонту повинно вирішуватися спільно всіма власниками.

Подякувати за консультацію
 
dataДата: Середа, 25.08.2010, 23:02 | Повідомлення # 12
Перехожий
Група: Пользователи
Повідомлень: 1
Статус: Offline
За великим рахунком, навіть питання ремонту повинно вирішуватися спільно всіма власниками.

ооо dry smile я цього не знала)))
кльово знати свої права icecream

 
ГостьДата: Середа, 15.12.2010, 11:30 | Повідомлення # 13
Група: Гости





Доброго дня. Мої батьки розлучилися 15 років тому, ми з сестрою залишилися з мамою, майно поділили порівну. Тепер нас цікавить, чи є якась частка з батькового майна, яка може належати нам в разі перерозподілу майна. Ми вже повнолітні.
 
ZlataДата: Четвер, 16.12.2010, 13:20 | Повідомлення # 14
Адміністратор
Група: Администраторы
Повідомлень: 119
Статус: Offline
Quote (Гость)
Доброго дня. Мої батьки розлучилися 15 років тому, ми з сестрою залишилися з мамою, майно поділили порівну. Тепер нас цікавить, чи є якась частка з батькового майна, яка може належати нам в разі перерозподілу майна. Ми вже повнолітні.

Доброго дня. Я не зовсім зрозуміла, що Ви маєте на увазі під перерозподілом майна і чому у ньому має виникнути необхідність після спливу 15 років з моменту розлуення, але намагатимусь дати відповідь.
По-перше, чинне законодавство України визначає презумпцію рівності часток подружжя у спільно набутому під час шлюбу майні. Це ознаає, що частки подружжя вважаються рівними, якщо не буде доведено протилежне. Крім того, майно, набуте під час шлюбу вважається власністю саме чоловіка і дружини, а не їхніх дітей (виклюення становлять речі, придбані саме для дітей для їх розвитк та виховання тощо). Строк позовної давності для поділу майна після розірвання шлюбу становить три роки. Це означає, що після спливу 3-х років жодним із подружжя не може бути заявлено вимогу до суду про поділ (перерозподіл) майна.
Проте, у випадку смерті Вашого батька, Ви, як його діти, маєте право на спадок в порядку черговості.


Подякувати за консультацію
 
СВЕТЛАНАДата: Вівторок, 01.02.2011, 20:02 | Повідомлення # 15
Група: Гости





ДОБРОГО ДНЯ!!!БАТЬКИ МОГО ЧОЛОВІКА ПОДАРУВАЛИ ЙОМУ КВАРТИРУ,І ОФОРМИЛИ ЇЇ ДАРСВЕНО НА НЬОГО.СКАЖІТЬ БУДЬ ЛАСКА,ЧИ МАЮ Я ПРАВО НА ЧАСТИНУ КВАРТИРИ ПРИ РОЗЛУЧЕННІ.КВАРТИРА БУЛА ПОДАРОВАНА ЙОМУ КОЛИ МИ ВЖЕ БУЛИ У ШЛЮБІ.
 
Юридична консультація » Юридична консультація » Сімейне право » Розлучення
  • Сторінка 1 з 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 11
  • 12
  • »
Пошук:
Каталог сайтів Украинский портАл